פריימר vs צבע

מאת: אורי ברקן

אהבתי! הוסף לבחירות שלי
המאמר נמצא ברשימה שלך
פריימר vs צבע

המגמה האחרונה בתעשיית הצבע היא "צבע ופריימר במוצר אחד". מוצר די שנוי במחלוקת. אמנם, הביטוי "self-priming" מופיע על תוויות מוצרים כבר עשרות שנים. ואכן, ייצורם של חלק מהמוצרים מאפשר יישום ישירות על מצע חשוף, כגון מוצרי בטון. אבל, בהתחשב במגוון הרחב של מוצרים שזמינים בתחום הגימור, אי אפשר לומר במדויק מי מהם מייצג אילו טכנולוגיות. עם זאת, אנחנו כן יכולים להבין את יסודות המוצר שנקרא "פריימר".

מה ההבדל בין פריימר לצבע?

פריימר:

מבלי להיכנס לעניינים יותר מדי טכניים, ההבדל הבסיסי בין צבע פריימר הוא ההבדל שבין שרפים לפיגמנטים. השרפים שבפריימר נועדו לאטום משטחים נקבוביים ולספק דבק חזק לפני השטח. זוהי הפונקציה הבסיסית ביותר של הפריימר, לספק משטח אטום, מלוכד ויציב שעליו תיושם שכבת הצבע.

צבע:

צבעים מכילים פיגמנטים, אשר בנוסף להוספת הגוון, הם מאפשרים כיסוי טוב יותר של פני השטח ומעניקים לצבע עמידות מפגעי הטבע. כל פונקציה בפריימר, וכל אפיון של חומר הגימור, דורשים נוסחאות כימיות שונות. לדוגמה, פריימר שמתאים לעץ – Primer Sealer Ecolok של UGL, שונה במרכיבים שלו מפריימר שמתאים למתכת, C.I.P של Owatrol, או מפריימר שמיועד לפלסטיק – E.S.P של Owatrol.

חומרים ומאפיינים שונים

בעצם, בהתחשב בכל מגוון סוגי החומרים, באלמנטים שמאיימים עליהם ובבעיות שאורבות להם באופן טבעי – כיצד יכולות כל הנוסחאות האלה להתאים לכולם, כשהן כלולות במוצר אוניברסאלי אחד?

כלומר, הבעיה עם "פריימר וצבע במוצר אחד" מתחילה בחומרים השונים ובמאפיינים שלהם ונובעת מחוסר הידע של הצרכנים בנוגע להבדלים אלה.

בנוסף לתפקוד הבסיסי ביותר שלהם, הפריימרים גם פותרים בעיות של חומרים ומצעים בעלי מאפיינים שדורשים פונקציות שונות לדוגמה: העץ מכיל קשרים וחומצה טאנית; המתכת חלודה. ומשטחים אחרים מקשים על ההידבקות. זאת ועוד, צבעים על בסיס שמן הם לא "self-priming" כשהם מיושמים על מתכת מגולוונת, כי ללא latex primer, השמן יתקלף. התגובה הכימית כתוצאה מהגלוון דוחה את צבע השמן.

הפופולאריות הגוברת של חומרי בנייה סינתטיים דורשת פריימרים שתוכננו במיוחד כדי להתחבר למשטחים חלקים, מצעים שאינם נקבוביים. לדוגמה, פריימר למשטחים חלקים במיוחד הוא Owatrol ESP שמתאים לאמאייל, מראות, זכוכית, פורמייקה וחרסינה.

מים, גריז, דיו ומגוון של משטחים צבועים וזיהומים שונים, ידרשו פריימרים ספציפיים למניעת חדירה דרך שכבת הציפוי העליונה. יש גם מצעים שמצריכים שילוב של פריימרים. לדוגמה, אם העץ מצריך מערכת גימור שכוללת latex primer, הקשרים יידרשו איטום עם פריימר שמבוסס על לכה, לפני היישום עם latex priming.

אז איך אפשר לצפות שמוצר אחד יוכל לטפל בכל הבעיות האלה? ואלה הם רק חלק מהצרכים הנפוצים ביותר.

מתי מומלץ להשתמש בפריימר?

בנוסף לתנאים הברורים שהוזכרו לעיל, במקרים רבים הפריימר ישפר את פרויקט הצביעה שלכם, אבל, לא בכל מקרה יש צורך בפריימר. במקרים שבהם צובעים משטח צבוע, כיסוי של נקודה פה ושם בפריימר יכול להספיק. כיסוי מלא עדיף אם המשטח כולל כתמים מגוונים ומרובים.

הפריימר על משטח חדש יאטום את המשטח ויספק בסיס טוב לשכבת הגימור החדשה. הפריימר יאטום היטב את המשטח ולא ישאיר מלאכה זו לשכבת הגימור.

אין מידה אחת שתתאים לכל התשובות

אמנם, יש צבעי גימור שיכולים לבצע שילוב של משימות, כפי שנרמז קודם לכן. עם זאת, איך תוכלו לנבא איזה מהם? לכן, עדיף לא לקחת סיכון. קבלן צבע מנוסה ובעל הבנה בתחום יודע איזה צבע מתאים ואיזה לא, אבל האדם הממוצע כנראה שלא. צרכנים רבים מאמינים בטעות שצבע הוא צבע ופריימר הוא צבע יסוד. הנחה מעין זו עלולה לגרום לכשל הצביעה. לכן, לפני שאתם רוכשים פריימר וצבע במכל אחד, כדאי לערוך מחקר או להתייעץ עם מומחה.

אהבתי! הוסף לבחירות שלי
המאמר נמצא ברשימה שלך

יש לך שאלה?

image descriptionלחץ כאן למציאת חנות קרובה לביתך המוכרת את מוצרינו