ממיר חלודה - חסרונות

מאת: אורי ברקן

אהבתי! הוסף לבחירות שלי
המאמר נמצא ברשימה שלך

מאז שהאדם למד לייצר מתכות, החלודה מהווה את אחד האתגרים הקשים ביותר לפתרון. כל מוצר, בניין, מכונה אשר מורכבים ממתכת חשופים לבעיית החלודה ואנו מנהלים מלחמה עיקשת ויקרה נגדה, נגד היווצרותה, להסרתה ולהגנה מפניה.

בעיית החלודה
נתחיל מזה שחלודה או קורוזיה (שיתוך) היא תופעה טבעית, ונוצרת כתוצאה מתגובה של המתכת לחמצן וללחות בסביבה שלה. תוך כדי תהליך החמצון של המתכת, היא הופכת ומשתנה ממצב יציב וקשה, למצב בו היא מתפוררת, תוך כדי  היווצרות קשקשים על פני השטח המתקלפים, כך שבהדרגה המתכת "נאכלת" עד לכדי פירוקה המלא. ללא הגנה, מתכת לא תחזיק מעמד לאורך הזמן בגלל החלודה המפוררת אותה. יש לכך משמעות גדולה כאשר מדובר במתכת המשמשת למשל לחיזוק מבנה מאחר ואם המתכת לא תטופל יאבד החיזוק למבנה בגלל התפוררות המתכת מחלודה. לדוגמא, מגדל אייפל בפריז-צרפת שכולו עשוי מתכת מצריך עבודה קבועה ובלתי פוסקת של צביעה על מנת להגן על המתכת מפני החלודה. למכוניות בעלות שלדה מתכתית, המתכת עוברת תהליך של גלוון המונע היווצרות חלודה לפני צביעה.  אך למרות כל המאמצים, השיטות והחומרים להגנה מפני חלודה, לפעמים היא מנצחת ומופיעה, ובמצבים אלה חייבים להסיר את החלודה לפני כל פעולת הגנה נוספת מאחר ואם למשל נצבע ישירות על חלודה קיימת בשיטות המתוארות כאן, היא תמשיך לפעול ולהתפתח מתחת לפני הצבע. כלומר לא פתרנו את הבעיה, רק הסתרנו אותה. בהמשך המאמר תקראו על פתרון שמאפשר צביעה ישירות על חלודה.

הפתרונות המוצעים להסרת חלודה
כמו ברפואה, מניעה עדיפה על טיפול, כך שתמיד תרצו להגן על המתכת מפני חלודה מלכתחילה, אך לפעמים גם המאמצים שלנו כושלים והחלודה מופיעה והגיע הזמן לטפל בבעיה, להסיר אותה לפני שנוקטים בפעולות הגנה נוספות. קיימים פתרונות שונים להסרת חלודה:

  • מסיר חלודה כימי: חומרים אלה מסייעים בהמסת החלודה, מורכבים לרוב מחומצה פוספורית או אוקסלית. חומרים אלה מסוכנים לעור ולעיניים לכן מצריכים שימוש בבגדי מגן מתאימים. בדרך כלל חומרים מסוג זה מצריכים זמן ארוך לפעולה שלהם לאחר יישומם ומצריכים עבודות שפשוף ושיוף בסיום התהליך על מנת להסיר את החלודה שהשתחררה בעקבות התהליך. החיסרון של שיטה זו היא שהחומרים יקרים ויעילים רק עבור טיפול בעצמים חלודים יחסית קטנים ולא להסרת חלודה מעצמים גדולים יותר.
  • ממיר חלודה כימי: ממיר חלודה שונה ממסיר חלודה- הוא פועל להמרת החלודה, הפיכתה לחומר מוקשה ועצירת התפתחות החלודה. לאחר טיפול בממיר חלודה ניתן לצבוע מעליו להגנת המתכת. ממירי חלודה לא תמיד אפקטיביים להמרת כל החלודה מהמתכת, כלומר ממיר החלודה לא יודע להגיע לעומק החלודהויתכן כי החלודה תחזור ותמשיך להתפתח בהמשך. כמו כן ממיר חלודה משאיר אחריו פני שטח מחוספסים שיהיו בולטים גם לאחר צביעה.
  • הסרה מכנית: זוהי שיטה הדורשת עבודה קשה, אך מאפשרת את הסרת החלודה בכוח השיוף והשפשוף, באופן ידני או מכני עם מכשיריםלמיניהם. לאחר השיוף הגס, יש צורך בשיוף בעזרת נייר שיוף עדין לסיום, לקבלת פני שטח חלקים ולהסרת סימני השיוף הגס. שיטה זו קשה ליישום על גבי שטחים בצורות מורכבות ולא ישרים ומצריכה טיפול להגנה מיד עם סיום התהליך (צביעה למשל) אחרת המתכת תתחיל שוב להתחמצן והחלודה תתחיל להתפתח שוב. השיטה גם איננה מתאימה לעצמים גדולים במיוחד בגלל האופי הסיזיפי שלה.
  • התזת חול: שיטה זו מערבת שיוף על ידי חול (כדוריות וחומרים שונים) המותז בחוזקה על גבי מתכת חלודה. שיטה זו מאוד אפקטיבית למשטחים ישרים, שטוחים גדולים (קשה להגיע למקומות מוסתרים ולפינות על ידיי התזה) ומאחר והיא חושפת את המתכת למצבה הערום, היא מצריכה טיפול מיידי בצביעה וחומרי הגנה למניעת היווצרות חלודה חדשה. כמו כן יש לקחת בחשבון כי התזת חול משאירה פני שטח מחוספסים ולא מתכת חלקה. שיטה זו גם נחשבת ליקרה ודורשת איש מקצוע מומחה.
  • הטבלה בדיזל: מטבילים את המתכת בתוך מיכל עם דיזל. משאירים 24 שעות, מוציאים, משפשפים במקרה הצורך עם מברשת נחושת או סקוטש ומנגבים. שיטה זו יעילה לעצמי מתכת קטנים יחסית כמו כלי עבודה מאחר וקשה להטביל עצמים גדולים יותר לתוך דיזל.
  • הסרה אלקטרוליטית: מדובר בשיטה בה מטבילים את המתכת בתוך אמבט של חומר אלקטרוליטי והעברה זרם חשמלי דרך הנוזל אל המתכת. הפעולה החשמלית גורמת לחלודה להתפרק מהמתכת כך שבסוף התהליך המתכת נשארת נקייה וחופשית מחלודה. שיטה זו אינה מתאימה לעצמים גדולים, למשל לא ניתן להטביל מכולה בגלל מימדיה הפיזיים.
  • הסרה בלייזר: שיטה בה משתמשים בקרן לייזר להסרת החלודה. שיטה זו אפקטיבית למשטחים ישרים (כמו התזת חול) אך אם לא מבוצעת נכון עשויה לשנות את הרכב המתכת בגלל החום הרב הנוצר על ידי הלייזר.

החסרונות של ממיר החלודה
במאמר זה נתמקד בממיר חלודה. כפי שראינו קודם, ממיר חלודה אינו תמיד מסוגל להמיר את כל החלודה לחומר מוקשה לא מחומצן וזאת גם בגלל שהוא כחומר אינו בעל יכולת חדירה והתפשטות לתוך המתכת. כלומר, החומר פעול באופן חיצוני יחסית ומטפל בשכבת החלודה החיצונית בלבד. במקרה ושכבת החלודה עבה, החומר לא יצליח לחדור לעומקה כך שרק החלק החיצוני של החלודה יטופל ושאריות חמצן ולחות ישארו כלואות מתחת לשכבת החלודה המומרת כך שתהליך ההתחמצנות ימשיך מתחת לפני השטח עד כדי כשל של שכבות ההגנה ומערכות צבעבהמשך.

בנוסף, מאחר שבהרבה מקרים משתמשים בממירי חלודה גם כשכבת יסוד, ובשל אופיים וגודלם הפיזי של הפולימרים בהם משתמשים בממירים אלו, אין ביכולתם לחדור מספיק עמוק לחלודה ולהגיע לכל חלקיה.

מכאן, שממיר חלודה אינו פתרון אופטימלי לבעיית החלודה, הוא אינו יכול להגיע ולעצור את היווצרות החלודה בעומק המתכת ולכך יכולות להיות השלכות קשות בהמשך. אם נדמה כי החלודה הומרה, וממשיכים בטיפול הגנתי על ידי צבע, והחלודה לא טופלה לעומק המתכת, החלודה תמשיך להתפתח באופן מוסתר מן העין וכשנוכל לראות אותה (כאשר הצבע יתחיל להראות התקלפות וקשקשים), יתכן כי הפגיעה מהחלודה במתכת תהיה עמוקה כל כך שלא ניתן כבר יהיה להסיר אותה או לתקן את המתכת. כלומר יתכן כי המתכת תפגע מחלודה עד כדי כשל מבני שלה.

פתרונות חדשים להסרת חלודה
השמן של אווטרול: OWATROL® OIL הוא שמן רב-תכליתי, בעל כושר חדירה עמוק, שניתן להשתמש בו לבד או כתוסף לצבע. כשמשתמשים בו לבד הוא מספק גימור יציב, גמיש, הדוחה לחות וחמצן מהמתכת והחלודה וכך עוצר את תהליך השיתוך. כתוסף לכל שמן או צבעי מבוסס אלקאיידים הוא יספק זמן עבודת צביעה מוארך, יכולת זרימת משופרת, יכולת הידבקות גדולה יותר ובניגוד למדללים מזיקים ישמור על איכות הצבע ללא השפעה על המראה וזמן ייבוש.

יתרונת של שמן אווטרול:

  • ניתן ליישום ישירות על משטחים חלודים
  • חודר לעומק המתכות החלודות להוצאת לחות וחמצן
  • יוצר שכבה יציבה המאפשרת הידבקות חזקה של צבעים אחרים אליה
  • אוטם לחלוטין את שכבות המתכת הבריאות התחתונות מפני היווצרות חלודה
  • מתאים לשימוש על כל צבע מבוסס שמן או אלקאיידים
  • מתאים לשימוש על מתכות אחרות מברזל כגון זינק, נחושת, אלומיניום ועוד
  • משמש כפריימר עבור מתכות מגולוונות ללא צורך בהכנה מיוחדת
  • משמש כתוסף לכל צבע שמן/אלקאיידי, צבע גוון ולכה
  • סותם נקבוביות עץ בשמן ומונע התקלפות של צבע
  • מבטיח הידבקות גימורים טובה יותר
  • מקל על יישום גימורים בתנאים קשים
  • משפר זרימת צבע וזמן עבודה
  • ניתן ליישום על ידי מברשת, רולר, מרסס גינה או מכשיר התזה מקצועי
אהבתי! הוסף לבחירות שלי
המאמר נמצא ברשימה שלך

יש לך שאלה?

image descriptionלחץ כאן למציאת חנות קרובה לביתך המוכרת את מוצרינו