טיפים ושיטות להכנת משטח בטון לפני צביעה

מאת: אורי ברקן

אהבתי! הוסף לבחירות שלי
המאמר נמצא ברשימה שלך

זהו מאמר שלישי בסדרה של 3 מאמרים, כדי לספק הסברים ורקע מקצועי בתחום רצפת בטון בשלבי ההכנה לקראת צביעה וחידוש.

אם משטח הבטון דורש הכנה נוספת בנוסף לניקיון, ישנן כמה שיטות מודרניות לכך ומכשור הניתן לרכישה או השכרה (לביצוע בעצמכם) או אנשי מקצוע שישמחו לבצע את העבודה עבורכם.

לפניכם מספר שיטות ומכשירים להכנת משטח בטון לפני צביעה:

  • מברשת פלדה ידנית – מברשת כזו מתאימה לאזורים קטנים כגון חניה, סדנה או כל שימוש ביתי, ואיננה רלוונטית כאשר מדובר בשטחים גדולים (תעשייה, מסחר וכו'). זהו פתרון פשוט וזול וכפי שצוין, מתאים לפרויקטים קטנים בהתאם. יש לעבוד עם כפפות עבודה (להגנה על הידיים ומפרקי האצבעות) ומסכה (להגנה על אברי הנשימה מהאבק הנוצר).
  • צריבת בטון – צריבה הבטון על ידי חומצה ייעודית לחספוס המשטח.
  • מכונת קרצוף בטון – מכונה המאפשרת הכנה של שטחים גדולים יותר (עד גודל של כמה מאות מטר רבוע). למכונה זו יש אפשרות להחלפת הראשים, ולהכנת משטח בטון לצביעה מתאים בדרך כלל ראש יהלום. החיסרון שלה הוא שהיא עלולה ליצור אבק שייכנס לתוך הבטון, וייצור שכבת אבק שאליו ייצמד הצבע, במקום אל הבטון עצמו.
  • מכונת התזת חול – מכונה המאפשרת הכנת שטחי בטון גדולים. המכונה עובדת בשיטה של התזת חול\חצץ\מתכת במהירות רבה ובזווית מסוימת, כך שכל חומר שנמצא על הבטון יוסר ממנו. קיימות מכונות כאלה עם שואב אבק מובנה האוסף את הלכלוך הנוצר, כך שהתהליך מאוד יעיל, נקי ומהיר.

 

תיקון פגמים וסדקים במשטח בטון לפני צביעה
לפני צביעת הבטון, כדאי לתקן את כל הפגמים הנראים לעין, אחרת הם יראו גם לאחר יישום הצבע, ואף יהיו בולטים יותר. כדאי גם לאבחן ולהבין את סיבת הפגם על מנת שהתיקון יהיה טוב ויעיל ופגמים כאלו ימנעו בעתיד.

תיקון פגמים וסדקים לפני צביעת בטון
תיקוני רצפה הינם הכרחיים לפני יישום כל צבע, אחרת הפגמים יראו ואף יודגשו לאחר ייבוש הצבע. תיקונים כאלה נדרשים בדרך כלל כאשר נוצר נזק שנגרם מתנועה מרובה, בלאי ומסדקים קטנים שנוצרו מתזוזות והתרוממות בקצוות.

נזקים בלוחות בטון יכולים להיגרם גם מפגמים בתהליך יציקת הבטון הראשוני (ייבוש לא מספיק, חומרי איחוי לא טובים ועוד), או לאחר היציקה (חשיפה לחומרים כימיקלים, שחיקה ועוד).

הדרישה הראשונה היא לקבוע מה גרם לנזק ולהבין האם יש סבירות שהמקרה יחזור על עצמו בעתיד. לאחר מכן יש להוציא ולהסיר את חלקי הבטון השבורים או הרפויים.

השיטה הטובה ביותר לתיקון תלויה בגודל ובעומק הפגם, שימושיות משטח הבטון וחשיפתו, בנוסף לזמן שיש עבור התיקון, וכן לתנאי הסביבה בזמן הנתון לתיקון. באופן בסיסי, התיקונים יכולים להיעשות באמצעות חומרים מבוססי צמנט או חומרים מבוססי אפוקסי אם הזמן הוא קריטי. מקומות בהם המשוח גדול או שהבטון הוא עבה, התיקון נעשה באמצעות בטון, במידה ואכן יש מספיק זמן שהוא יתקשה ויתייבש במידה הנכונה עבור הצביעה.

שימו לב – ישנם חומרי מילוי סדקים ושפכטלים למיניהם בחנויות "עשה זאת בעצמך" שאינם מתאימים לתיקון פגמים בבטון בשום אופן. חומרים אלו יבלטו אחרי הצביעה ויהרסו את הגימור היפה.

תערובות כגון חול מעורבב עם מלט וכדומה ניתנות לשימוש אבל רק כאשר הבטון רטוב בצורה נכונה והתיקון נשמר תחת כיסוי עד ייבוש טוב וראוי. ובכל זאת, תיקון מסוג כזה ידחה את עבודת הצביעה בערך בשבוע ואף עלול להגיע לחודש ויותר, וכל זאת על מנת שיתייבש ויהיה מוכן לקבלת הצבע.

ברוב המקרים של תיקון פגמים ברצפה לפני צביעה, מומלץ להשתמש בחומרים מבוססי אפוקסי, המיועד לסתימת חורים ותיקון פגמים בבטון. את החומר מיישמים באמצעות שפכטל או מסטרינה עד למילוי טוב של הפגמים והסדקים. אם ישנם סדקים עמוקים יותר, ניתן להוסיף חול קוורץ מיובש. כמו כן, ישנם חומרים המתאימים גם לאזורים פגועים גדולים יותר, המכילים גם חומרים מקשיחים בכמויות מתאימות.

עם החומרים הייעודיים לתיקון משטחי בטון, העבודה לא תתעכב. התיקון יהיה כבר יבש למחרת היום, ואף כמה שעות לאחר הביצוע באזורים חמים יותר.

תיקוני סדקים בבטון
סדקים בבטון יכולים להיווצר ממספר סיבות כולל התכווצות שהחלה עוד בשלב הייבוש הראשוני או שנמשכה גם לאחר מכן, תזוזות במבנה, זעזועים ממכונות או ממשקלי העמסה גדולים וכמובן תוצאה של תכנון ליקוי. בתיקוני בטון, יש לשים לב לסדקים ולאופיים, וכאן מומלץ להתייעץ עם מהנדס או מומחה לעניין. יש לאבחן את הגורם לסדק ולוודא עם גורם מומחה האם הסדק עלול לזוז או שהוא יציב. כמו כן יש גם לאבחן מקומות שהם חיבורים. אזורים מועדים אלו צריכים להיות מטופלים בהתאם (כל מקרה לגופו) עם חומרי מילוי אשר מתאימים למקרה הספציפי, על מנת שהצביעה לא תיפגע בעתיד.

בכל שאלה והתלבטות, ניתן לפנות אלינו ונשמח לענות ולסייע לכם.
המאמר באדיבות buyfloorpaint

עוד במדריך המלא לחידוש וצביעת רצפת בטון:
חלק ראשון: רצפת בטון הכנה לצביעה – לחצו כאן
חלק שני: בדיקת משטח בטון לפני צביעה – לחצו כאן

אהבתי! הוסף לבחירות שלי
המאמר נמצא ברשימה שלך

יש לך שאלה?

image descriptionלחץ כאן למציאת חנות קרובה לביתך המוכרת את מוצרינו