השפעות מזג האוויר על תחזוקת העץ

מאת: אורי ברקן

אהבתי! הוסף לבחירות שלי
המאמר נמצא ברשימה שלך
השפעת מזג האויר על תחזוקת עץ

מזג האוויר הוא אחד הגורמים העיקריים להתדרדרות מצב העץ.

הגורמים החשובים שמשתתפים בתהליך הבלייה הם:

  • קרניים אולטרה סגוליות – קרני UV של אור השמש
  • מים ולחות
  • טמפרטורה
  • שחיקה (כתוצאה מרוח ולכלוך)

קרני UV

קרני השמש גורמות להתמוטטות של רכיב הליגנין בתא העץ. תהליך זה מוליד את שינוי צבע העץ כאשר עץ בהיר נוטה להתכהות או להפוך לאפרפר ועץ כהה להלבין.

מהו ליגנין? הליגנין, או בעברית עֱצָ‏ן,הוא הפולימר האורגני השכיח ביותר על פני כדור הארץ לאחר התאית. הליגנין מצוי בעיקר בתוך דופן התא. הוא ממלא את החללים שבין מרכיבים אחרים בדופן התא, ומקשר בין סוגים שונים של רב-סוכרים. הליגנין הוא חומר הידרופובי ומעניק לתא את חוזקו המכאני.

מים

המים ממלאים תפקיד מרכזי בבלייה של העץ. כמו ה-UV גם הם גורמים נזק לליגנין, המים שוטפים מעל פני השטח את סיבי התאית ששוחררו בגלל פירוק הליגנין. כאשר סיבים אלה נשטפים מפני השטח של העץ, סיבים חדשים נחשפים, ומחזוריות זו מתחילה מחדש.

המים גורמים גם לנפיחות ולהתכווצות של משטח העץ, ומפתחים תוך כדי תהליך זה סדקים. הסדקים, מצידם, חושפים סיבי עץ חדשים להשפעתם הרעה של קרני ה-UV.

טמפרטורה

הטמפרטורה אינה גורם קריטי כמו ה-UV והמים, אבל עלייה בטמפרטורות מאיצה את תהליך ההידרדרות שנגרם על ידי קרינת ה-UV. כשמדובר בבית מעץ, למשל, עלייה בחום של פני השטח תגרום לעלייה של קצב שחרור הלחות בעץ, ותצריך בדיקות תכופות יותר של מצב העץ.

מסיבה זו עדיף, במיוחד בבתי עץ חדשים, לא להשתמש בצבע כהה, כי צבע כהה קולט ומחזיק יותר חום ומאיץ את שחרור הלחות מהעץ.

בנוסף, בימים שבהם שורר כפור, כאשר המים מופשרים הם נספגים בעץ וגורמים להידרדרות שלו.

שחיקה

הפעולה המכאנית של רוח, חול ולכלוך יכולה להוות גורם חשוב בשיעור של הידרדרות פני השטח של העץ. חלקיקים קטנטנים כגון חול, יכולים להיתקע בסדקים שעל פני השטח ובאמצעות התנפחות והתכווצות, להחליש את הסיבים שבאים איתם במגע. לשילוב של חלקיקים מוצקים שחודרים לעץ ושל הרוח, יש השפעה משמעותית על תהליך השחיקה. עץ חיצוני פגיע ונתון יותר לתהליכי בליה בשעות הלילה.

חרקים

כאשר חרקים (מכונפים, נמלים, חיפושיות שונות) מקבלים את התנאים המתאימים (טמפרטורה חמה, אור שמש בהיר, רוחות מתונות ועוד), הם יעזבו את המושבה ויעופו ממנה כדי להתחיל מושבה משלהם. ליציאה זו מתייחסים גם כאל השרצה.

נמלים (זכר ונקבה) עוזבים את הקן ואחרי שהנקבה מופרית, הזכר מת. אז מתחילה הנקבה המופרית לחפש אתר קינון מתאים. הבחירה במיקום הקן תלויה בזן הנמלים.

יש שתי קטגוריות עיקריות של חיפושיות שניזונות מעץ: אלה שמשריצות רק בעצים חיים, או בעץ שנחטב לאחרונה, ואלה שמשריצות בעץ יבש. אמנם, אין הכרח לטפל בעץ נגד חיפושיות מזנים שונים, שכן הן לא מחדשות השרצה כשהעץ מת. אבל, כשיש חורים על גבי המשטח החיצוני, צריך לנקוט בצעדי זהירות ולמלא אותם כדי למנוע ממים לחדור לתוך העץ ולגרום לריקבון.

אהבתי! הוסף לבחירות שלי
המאמר נמצא ברשימה שלך

יש לך שאלה?

image descriptionלחץ כאן למציאת חנות קרובה לביתך המוכרת את מוצרינו